Είναι γεγονός ότι οι ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να σβήνονται από τον διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο κι αυτό διότι όσο διάστημα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής δαπανούν ενέργεια.

Η κατανάλωση ενέργειας σε καθημερινή βάση είναι τεράστια, το ζητούμενο είναι το καταναλωτικό κοινό να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή με ορθολογικό τρόπο, κάνοντας τη διαφορά. Στην ουσία δεν απαιτείται αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, αντιθέτως το μόνο που χρειάζεται είναι αλλαγή της νοοτροπίας, ώστε από την ορθή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών να εξοικονομούμε χρήματα αφενός και αφετέρου να συμβάλλουμε στον περιορισμό των βλαβερών ρύπων στο φυσικό περιβάλλον.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και χρημάτων:

– Πρώτα-πρώτα, ο θερμοστάτης θα πρέπει να διατηρείται σε μια σταθερή θερμοκρασία περίπου στους 20 βαθμούς Κελσίου, αποφεύγοντας έτσι τις απότομες εναλλαγές οι οποίες αυξάνουν την κατανάλωση. Η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από το όριο των 20ο Κελσίου αυξάνει την κατανάλωση τουλάχιστον κατά 10%.

– Δεν ενδείκνυται η κάλυψη των σωμάτων του καλοριφέρ, καθώς έτσι περιορίζεται η απόδοσή τους.

– Παράλληλα πρέπει να περιοριστούν οι θερμικές απώλειες: μονώνουμε τις χαραμάδες και κλείνουμε τα παντζούρια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

– Προτείνεται επίσης να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες LED, οι οποίοι είναι πιο οικονομικοί συγκριτικά με τους κοινούς λαμπτήρες.

– Καλό είναι να χρησιμοποιούμε κλιματιστικά σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία δαπανούν μικρότερο ποσοστό ενέργειας.

– Και στα κλιματιστικά η ρύθμιση της θερμοκρασίας θα πρέπει να είναι σταθερή γύρω στους 25-26 βαθμούς Κελσίου κατά τους θερινούς μήνες.

– Η χρήση ανεμιστήρα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τον δροσισμό του χώρου μας.

– Τα παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά όσο λειτουργεί η θέρμανση, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας.

Στη συνέχεια προτείνουμε απλά πράγματα για την χρήση διαφόρων συσκευών που υπάρχουν στο σαλόνι ή στην κρεβατοκάμαρα μας, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας:

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

– Μπορούμε να μειώσουμε την φωτεινότητα της οθόνης για να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια.

– Καλό είναι να αναστέλλουμε τη λειτουργία του αντί να τον αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής.

– Τακτικός έλεγχος των διαφόρων εξαρτημάτων του, καθώς η ορθή λειτουργία του συνεπάγεται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές π. χ. τηλεόραση

– Ορθότερο είναι να επιλέγουμε συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση, οι οποίες εξοικονομούν μεγάλο μέρος της ενέργειας.

– Οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να κλείνονται από τον διακόπτη και να μην παραμένουν σε κατάσταση αναμονής, αφού έτσι εξακολουθούν να ξοδεύουν ενέργεια.

Αναμφίβολα ο χώρος στον οποίο δαπανάται καθημερινά μεγάλο μέρος της ενέργειας είναι ο χώρος της κουζίνας. Δείτε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε το φαινόμενο αυτό:

Ηλεκτρική κουζίνα

– Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί εάν αντικαταστήσετε την παλιά σας κουζίνα με μια σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής κλάσης.

– Θα πρέπει να προσεχθεί η βάση του μαγειρικού σκεύους να μην είναι μικρότερη της εστίας, διότι σε διαφορετική περίπτωση ξοδεύεται άσκοπα ενέργεια.

– Τέλος, η κουζίνα θα πρέπει να σβήνεται λίγο πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος.

Ψυγείο

– Πιο οικονομικό και συμφέρον είναι να επιλέξετε ένα ψυγείο υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α+), η εξοικονόμηση ενέργειας του οποίου φτάνει το 40%.

– Σημαντικό ρόλο παίζει και η τοποθέτησή του στον χώρο• καλό είναι να τοποθετηθεί σε κάποια απόσταση από τα θερμαντικά σώματα και από συσκευές όπως το πλυντήριο και η κουζίνα, καθώς επίσης και από ηλιόλουστα σημεία.

– Θα πρέπει αρκετά συχνά να κάνουμε απόψυξη, εάν δεν γίνεται αυτόματα, καθώς ο πάγος που σχηματίζεται αυξάνει την κατανάλωση.

Πλυντήριο πιάτων

– Εάν το πλυντήριο πιάτων μας έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση εξοικονομεί σημαντικό μέρος της ενέργειας.

– Εάν τα πιάτα δεν είναι πολύ λερωμένα καλό είναι να χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα μικρότερης διάρκειας.

– Service πλυντηρίου: καθαρίζουμε συχνά το φίλτρο και ελέγχουμε τακτικά τον σωλήνα παροχής νερού στο σημείο που γίνεται η σύνδεση.

– Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε στον χώρο του μπάνιου για να εξοικονομήσουμε ενέργεια:

Πλυντήριο ρούχων

– Είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα πλυντήριο υψηλής ενεργειακής κλάσης.

– Να χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας απορρυπαντικά και να πλένουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Θερμοσίφωνας

– Το μέγεθος του θα πρέπει να είναι ανάλογο των αναγκών μας.

– Η θερμοκρασία του θερμού νερού θα πρέπει να ρυθμιστεί γύρω στους 50 βαθμούς Κελσίου.

– Ορθότερο είναι να επιλέγουμε ηλιακό θερμοσίφωνα και όχι ηλεκτρικό, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων είναι ασύγκριτη.