Λίγα λόγια για την τεχνολογία inverter

Η τεχνολογία inverter αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα συστήματα κλιματισμού. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στο σύστημα inverter ελέγχεται η ταχύτητα του συμπιεστή, ρυθμίζοντας την θερμοκρασία.

Η τεχνολογία inverter αποτελεί ότι πιο σύγχρονο στον χώρο ηλεκτροκινητήρων των συμπιεστών μονάδων κλιματισμού. Η χρήση του inverter έχει να κάνει κυρίως με τον έλεγχο της ταχύτητας του συμπιεστή, έτσι ώστε να καθορίζεται η θερμοκρασία. Τα κλιματιστικά inverter (DC) διαθέτουν ένα ρυθμιζόμενο ηλεκτρικό inverter, για να ελέγχεται ο ηλεκτροκινητήρας του συμπιεστή, καθώς επίσης και η ψυκτική και θερμική απόδοση. Το ρεύμα του δικτύου (AC) μεταβάλλεται σε DC και χάρη σ’ ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα δημιουργείται ρεύμα κατάλληλης συχνότητας. Στη συνέχεια, ένας μικροεπεξεργαστής αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του εξωτερικού χώρου και καθορίζει ανάλογα την ταχύτητα του συμπιεστή.

Τα κλιματιστικά inverter έχουν μεγαλύτερη απόδοση σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα κλιματισμού και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Επιπλέον είναι αθόρυβα, δεν χαλάνε εύκολα και έχουν χαμηλά κόστη λειτουργίας. Και μπορεί μεν τα κλιματιστικά αυτού του τύπου να είναι ακριβότερα σε σχέση με τα συμβατικά κλιματιστικά, ωστόσο μέσα σε διάστημα δύο περίπου χρόνων καλύπτουν τα έξοδα της αρχικής δαπάνης λόγω της μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας.

Λίγα λόγια για τις αντλίες θερμότητας

Για να λειτουργήσει μια αντλία θερμότητας αντλεί ενέργεια από το περιβάλλον (3/4) ενώ το υπόλοιπο ¼ το λαμβάνει από την ηλεκτρική ενέργεια. Ο βαθμός απόδοσης της αντλίας υπολογίζεται γύρω στο τέσσερα.

Η ενέργεια που λαμβάνει η αντλία από τη φύση μέσω του εναλλακτή και με την συμβολή του συμπιεστή αυξάνει τη θερμοκρασία του φρέον τόσο ώστε να θερμαίνει τον αέρα ή το νερό που θα φτάσει στον χώρο μας. Η χρήση των αντλιών θερμότητας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε χώρες όπως η Ελλάδα, με εύκρατο δηλαδή κλίμα, όπου και επιτυγχάνουν μέγιστη οικονομία.

Οι αντλίες θερμότητας διακρίνονται σε δύο ομάδες: α) τις αντλίες θερμότητας αέρα-νερού και β) τις αέρα-αέρα.

Στην πρώτη περίπτωση η ενέργεια που αντλείται από το εξωτερικό περιβάλλον μεταφέρεται στο νερό, το οποίο κυκλοφορεί στο σύστημα θέρμανσης του χώρου μας είτε χρησιμοποιούμε ενδοδαπέδια θέρμανση, είτε σώματα καλοριφέρ είτε οτιδήποτε άλλο.
Στη δεύτερη περίπτωση η ενέργεια που αντλείται από τη φύση μεταφέρεται απευθείας στον αέρα του σπιτιού είτε μέσω των κλασικών κλιματιστικών είτε μέσω άλλων συστημάτων κλιματισμού.

Η λειτουργία ενός λέβητα πυρόλυσης

Κατά τη διαδικασία πυρόλυσης το καύσιμο υλικό δηλαδή το ξύλο πραγματοποιεί ατελή καύση, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υδρογόνου, μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα στον θάλαμο φόρτωσης του λέβητα πυρόλυσης. Κατόπιν το κράμα των αερίων αυτών με την προσθήκη οξυγόνου αναφλέγεται στον θάλαμο καύσης. Συνεπώς μπορεί να λεχθεί ότι ένας λέβητας πυρόλυσης που καίει ξύλο στην πραγματικότητα καίει αέριο, το οποίο δημιουργεί ο ίδιος στον θάλαμο φόρτωσης του.

Η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί καμιά φοβερή καινοτομία, αφού είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και σε περιόδους έλλειψης πετρελαίου. Επίσης η πυρόλυση έχει χρησιμοποιηθεί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για την κίνηση των οχημάτων.

Λίγα λόγια για την τεχνολογία της συμπύκνωσης

Οι λέβητες συμπύκνωσης αξιοποιούν τη θερμότητα των καυσαερίων πετυχαίνοντας βαθμό απόδοσης πάνω από 100%.
Η μέθοδος της συμπύκνωσης χρησιμοποιεί για την δημιουργία θερμότητας την ενέργεια που εκλύεται από τη συμπύκνωση των υδρατμών στα καυσαέρια. Ο λέβητας συμπύκνωσης έχει την ικανότητα να ψύχει και να συμπυκνώνει τους υδρατμούς, αποδεσμεύοντας ένα επιπλέον ποσοστό θερμότητας, την επονομαζόμενη θερμότητα συμπύκνωσης ή αλλιώς λανθάνουσα θερμότητα. Οι παραδοσιακοί λέβητες αφήνουν ανεκμετάλλευτη αυτή την ενέργεια, η οποία απομακρύνεται μέσω της καπνοδόχου.

Η τεχνολογία της συμπύκνωσης έχει ως αποτέλεσμα από τη μια περισσότερη ζέστη και από την άλλη όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση αερίου. Σε γενικές γραμμές η οικονομία που επιτυγχάνει ένας λέβητας συμπύκνωσης σε σχέση μ’ έναν συμβατικό είναι της τάξεως τουλάχιστον του 20%.

Για ποιο λόγο να διαλέξουμε έναν λέβητα συμπύκνωσης;

Ο λέβητας συμπύκνωσης συγκριτικά με έναν παραδοσιακό έχει μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης γιατί αξιοποιεί και τη θερμότητα των καυσαερίων, ένα τμήμα της οποίας ανακλάται μέσω ενός ειδικού εναλλακτή, στον οποίο ψύχονται και συμπυκνώνονται τα καυσαέρια. Επιπλέον εξασφαλίζει τέλεια καύση και υψηλό βαθμό απόδοσης, ενώ οι απώλειες από την καμινάδα και τα τοιχώματα είναι λιγότερες συγκριτικά με έναν κλασικό λέβητα, γεγονός που οφείλεται στη χαμηλότερη θερμοκρασία στην οποία βρίσκονται τα καυσαέριά του. Συνεπώς, είναι φανερό ότι ο λέβητας συμπύκνωσης περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση καύσιμης ύλης συγκριτικά με έναν συμβατικό σε οποιοδήποτε τύπο εγκατάστασης:

– οικονομία έως 15% σε κλασικά συστήματα με θερμαντικά σώματα

– οικονομία έως 20% σε μεικτά συστήματα

– και έως 35% στην ενδοδαπέδια θέρμανση.

Στα πλεονεκτήματα των λεβήτων συμπύκνωσης εκτός από την μεγάλη οικονομία σε καύσιμη ύλη είναι και οι μηδαμινές εκπομπές βλαβερών σωματιδίων χάρη στην τέλεια καύση που πραγματοποιούν. Από οικολογική λοιπόν σκοπιά θεωρούνται ιδανικοί για μεγαλουπόλεις και για τον λόγο αυτό σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντικατάστασης των παραδοσιακών λεβήτων με σύγχρονους λέβητες συμπύκνωσης.

Η λειτουργία και η σημασία του ιονιστή στα κλιματιστικά

Όλα τα κλιματιστικά διαθέτουν φίλτρα καθαρισμού του αέρα από μυρωδιές, σκόνη, μικρόβια κ. ά. Ωστόσο οι απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου οδήγησαν πολλούς κατασκευαστές να παρέχουν εκτός των άλλων και κλιματιστικά εφοδιασμένα με ιονιστή. Ο ιονιστής είναι στην ουσία ένα επιπλέον φίλτρο, το οποίο αφήνει θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ο αέρας που καταλήγει στον κλιματιζόμενο χώρο να είναι εντελώς απαλλαγμένος από οσμές, σκόνη και βλαβερούς μικροοργανισμούς, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για σας και την οικογένεια σας.